top of page

Hoofdpijn, migraine en essentiële olie

Bijgewerkt op: 22 okt. 2020Hoofdpijn is de meestvoorkomende soort pijn. Naar schatting heeft zo’n 90-95% van de mensen weleens last van hoofdpijn. Verschillende oorzaken spelen een rol: stress en spanning, slecht zien, roken, griep en verkoudheid, vermoeidheid, vochtgebrek of een verkeerde houding. Welk middel voor de ene hoofdpijn werkt, hoeft voor de andere hoofdpijn niet te werken.

Naast “gewone” hoofdpijn hebben honderdduizenden mensen in Nederland last van migraine, vooral vrouwen lijken hier last van te hebben. Migraine is een bonkende pijn aan één kant van je hoofd. Ook kun je gevoelig zijn voor licht of geluid. De precieze oorzaak migraine is nog niet bekend, wel kunnen factoren als stress, menstruatie, weersveranderingen en voeding een rol spelen. (bron)


Hoe werkt essentiële olie bij hoofdpijn?Essentiële olie bij hoofdpijn werkt bij de ene persoon wel, maar kan voor de andere persoon in sommige gevallen zelfs averechts werken. Etherische olie helpt in de meeste gevallen vooral goed bij het ontspannen van de spieren, wat een goede oplossing kan zijn voor spanningshoofdpijn. Sommige oliën hebben ook pijnstillende eigenschappen.  Ook schommelingen in de hormonen kunnen de trigger zijn voor hoofdpijn bij vrouwen. In dit geval kunnen bepaalde essentiële oliën dan helpen de hormonen in balans te brengen.

Gebruik de oliën in aromatherapie door een druppeltje olie toe te voegen aan een aroma diffuser (volg de gebruiksaanwijzing voor het aantal druppels). Daarnaast kun je een rollerbalsem van je etherische olie maken of een mengsel die je toe kunt voegen aan je bad.

Hoewel essentiële oliën geen medicijnen zijn, moeten ze wel doordacht gebruikt worden. Essentiële oliën kunnen bijwerkingen hebben. Deze staan in dit artikel per olie vermeldt. Kies bij voorkeur een 100% natuurlijke etherische olie van hoge kwaliteit.


Lavendelolie bij hoofdpijn


doTERRA lavendel olie is vandaag de dag één van de meest gebruikte etherische oliën ter wereld. Lavendelolie is een etherische olie die door middel van stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt verkregen.

Lavendel olie wordt onder andere veel gebruikt tegen klachten als depressie, angststoornissen, hoofdpijn, menstruatiepijn en het bevorderen van een goede nachtrust.

Lavendelolie heeft ontspannende en pijnstillende eigenschappen. De olie ontspant de spieren en verminderd depressie, stress en angstklachten. Hierdoor is de olie zeer geschikt voor spanningshoofdpijn.

Ook zorgt lavendelolie ervoor dat de hormonen in balans worden gebracht. Dit is één van de veelvoorkomende oorzaken van migraine en hoofdpijn bij vrouwen.

In 2012 is een onderzoek gedaan waarbij 129 test personen met hoofdpijn of migraine lavendelolie inhaleerden. Uit deze test bleken 92 personen gedeeltelijk of geheel baat te hebben bij inhalatie van lavendel etherische olie. (test)

Lavendelolie kan in een enkel geval een branderig gevoel op de huid geven. De meningen over gebruik van lavendelolie bij kinderen of zwangere vrouwen zijn verdeeld. Lees dus goed de verpakking, wees alert en gebruik het product altijd met respect en mate.


Eucalyptusolie bij hoofdpijn


Eucalyptusolie wordt in de geschiedenis al veel gebruikt voor verschillende toepassingen, als pijnstillend middel om verschillende soorten pijn te stillen, als ontstekingsremmend middel en als middel om de luchtwegen vrij te maken.

Eucalyptusolie is de algemene naam voor de gedestilleerde olie afkomstig uit het blad van Eucalyptus. Hoewel er heel veel soorten eucalyptusbomen zijn, zijn er slechts een paar soorten die gebruikt worden voor de olie. Eucalyptusolie is één van de beste essentiële oliën voor keelpijn, hoest, seizoensgebonden allergieën en hoofdpijn.

Eucalyptus olie is een hele goede etherische olie om te gebruiken bij hoofdpijn. De olie verlicht de druk van de sinus, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de hoofdpijn. De olie heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en maakt de luchtwegen vrij.

Ook heeft eucalyptus olie een ontspannende werking op de spieren, waardoor de olie ook werkt bij spanningshoofdpijn.

Eucalyptus olie wordt niet aangeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Verdun de olie met een dragerolie. Zorg er ook voor dat de olie niet in je ogen, oren en neusgaten komt.

De olie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Heb je diabetes, overleg dan eerst met je dokter voor je de olie gaat gebruiken. Ook bij medicijnen die afgebroken worden door de lever dien je alert te zijn met eucalyptus olie. De olie kan de natuurlijke afbraak van het medicijn vertragen. Frankincense olie

Frankincense olie, ook wel wierook olie genoemd, is een veel voorkomende soort etherische olie die wordt gebruikt in de aromatherapie voor klachten als stress, angst, pijn en ontstekingen.

Frankincense olie is afkomstig van de hars van de Boswellia Carterii, Boswellia Ferreana of Boswellia Serrata-bomen.

De olie werkt cel vernieuwend, pijnstillend en ontstekingsremmend en maakt de luchtwegen vrij. Om deze reden is frankincense olie een goed natuurlijk middeltje om hoofdpijn door verkoudheid tegen te gaan.

Hoewel onderzoek naar dit onderwerp nog beperkt is lijkt het erop dat frankincense olie de hormoonspiegels in balans houdt. Hierdoor lijkt de olie één van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn bij vrouwen tegen te kunnen gaan.

Frankincense olie heeft het vermogen de hartslag en bloeddruk te verlagen. Daarnaast gaat het depressieve en angstige gevoelens tegen. Ook kan de olie nachtrust verbeteren. Hierdoor kan de olie effectief zijn bij het bestrijden van spanningshoofdpijn.Recept Roller balsem

  • 4 druppels pepermunt etherische olie

  • 2 druppels lavendel etherische olie

  • 2 druppels frankincense olie

  • 1 druppel eucalyptus etherische olie

  • aanvullen met gefractioneerde kokosolie olie

  • Rollerbalsem flesje (bij voorkeur gemaakt van bruin glas)

Meng alle bovenstaande ingrediënten in het rollerbalsem flesje en schudt het goed door elkaar. Gebruik de roller op je slapen, in je nek en op je polsen. Mocht je interesse hebben en je hebt niet alle of geen van deze oliën in huis dan kan je een roller bestellen bij Inside-Circle-essental oils.


987 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


Post: Blog2_Post
bottom of page