top of page

Hoe doe je dat? Ademen met een masker op…..?

Bijgewerkt op: 22 okt. 2020


Ga je op vakantie naar een land waar er op openbare plekken een mondmasker verplicht is en heb je eigenlijk nog nooit één te hoeven dragen? 

Door het dragen van een mondmasker kan je niet meer op jouw manier ademhalen zoals je dat gewend ben. Er kunnen zelfs eventueel bijwerkingen ontstaan omdat je verkeerd gaat ademen, zoals bijvoorbeeld: desoriëntatie, paniekaanvallen, duizeligheid, tintelende ledematen, vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, wazig zicht, emotionele ontregeling of meer.  De volgende tips kunnen je helpen om beter te kunnen ademen met een mondmasker op.

Het zal de naleving waar nodig verhogen en de ECHTE bijwerkingen voor mensen die ze ervaren verminderen. Met deze tools worden medische professionals getraind.


  1. Draag alleen een masker als je moet volgens Covid-19 protocollen. Ik pleit niet (voor of tegen) het dragen van maskers als voorzorgsmaatregel. Maar ik pleit ervoor om gezond te blijven met een goede ademhygiëne als je er een moet dragen.

  2. Alleen neusademhaling. Adem niet door je mond met een masker op. Je neus reguleert de lucht thermisch om de longen goed te laten werken en het is de eerste verdedigingslinie voor je immuunsysteem. Neusharen en slijm zijn je beste vrienden. Mondademhaling droogt de luchtweg, beperkt de alveolaire* inname en biedt u geen bescherming tegen de vezels die u inademt van het masker of de gifstoffen die u zojuist heeft uitgeademd. U kunt door uw neus ademen, zelfs bij zwaar tillen of andere activiteiten waarbij uw hart sneller gaat kloppen. Je kunt ademen, zelfs als je neus verstopt is. In feite zal uw neus helpen het slijm te verwijderen en ook ontstekingen in de sinussen te verminderen !!

  3. Adem lichtjes in het masker. Bij grotere en diepere ademhalingen wordt er te veel CO2 afgevoerd, wat de zuurstof perfusie** vermindert als gevolg van het opsluiten van O2 in het bloed. Vandaar alle symptomen. Maskers beperken O2 niet.