top of page
3.png

Adem Minder, Leef Meer

De buteyko methode is niet zomaar het aanleren van ademhalingstrucjes. Dit is de methode die chronische ongeneeslijke aandoeningen geneest door de oorzaak daarvan te bestrijden. Je leert de ins- en outs over de belangrijkste methode voor de ademhaling. Hieronder lees je een aantal kernzaken.

3.png

Waarmee kan Buteyko jou helpen?

1_edited.png

Chronische Hyperventilatie

We spreken van chronische hyperventilatie als het verkeerde ademhalingspatroon de norm is geworden.  In tegenstelling tot bij een acute hyperventilatie- aanval, waar het meestal gaat om een éénmalig gebeuren,  zijn chronische hyperventilatie klachten veelvoorkomend.

4.png

Covid 

Deze behandeling bestaat uit ademhalingsoefeningen die de Nervus Vagus stimuleert, en die het lichaam zo terugbrengen naar de ontspannen modus waardoor het de kans krijgt terug in balans te komen en te herstellen van de schade die is ontstaan als gevolg van de Covid infectie.

2.png

Astma

Volgens Buteyko grijpt het lichaam dan in door de luchtwegen te vernauwen. Buteyko ziet astma daarom als een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Een wanhopige poging het waardevolle koolzuurgas binnen te houden door de uitstroom-openingen kleiner te maken.

6.png

Allergieën

Volgens Buteyko is allergie ook een gevolg van een te diepe ademhaling. Wanneer men te diep ademt, verliest men te veel koolzuurgas uit het bloed. Hierdoor verandert de zuurgraad van het bloed, wat een grote invloed heeft op de werking van bijna alle enzymen, mineralen, vitamines en hormonen.

3.png

Angsten

De Buteyko ademhaling geeft je de mogelijkheid om ook in angstige situaties rustig te blijven ademhalen. Er zijn oefeningen om een acute paniekaanval te leren opvangen en daarmee verminder je de angst voor paniekaanvallen op zich al.

 

 

" Er is maar één ziekte; de ziekte van diepe ademhaling."

                                                                       - Prof. K. Buteyko -

Dr. Konstatin Buteyko.png

Dr. Konstantin Buteyko 

De Russische arts Konstantin Buteyko is de auteur van een groot aantal werken en uitvinder op diverse gebieden van de medische wetenschap en techniek. Zijn voornaamste theoretische stelling is dat de oorzaak van veel ziekten een tekort aan koolzuurgas (CO2) in de longblaasjes is. Dit tekort ontstaat als gevolg van chronische longhyperventilatie of met andere woorden “diepe ademhaling”.

Bovenmatige longventilatie of wel verkeerd ademen leidt tot verstoring van de stofwisseling, verstoring van de immuniteit en het ontstaan van allergie. Om deze verstoringen te compenseren, ontwikkelt het lichaam beschermende reacties, waarvan bronchiale astma het meest treffende voorbeeld is.

Buteyko biedt een trainingsprogramma waarin geleerd wordt bewust de ademhaling te verminderen. Als gevolg daarvan wordt de ademhaling genormaliseerd en wordt de mens weer gezond.

9_edited.jpg

Test je Ademhaling
met de
Contole Pauze

In samenwerking met collega’s en andere wetenschappelijke disciplines heeft Konstantin Buteyko het criterium voor de normale ademhaling geïntroduceerd: de zogeheten Controle Pauze.

Hiermee kan namelijk het koolzuurgehalte in de longblaasjes worden gemeten. Door de Controle Pauze kan worden vastgesteld of er een normale ademhaling plaatsvindt. Bij het onderzoeken van uw ademhaling kunnen eventuele afwijken worden opgespoord. Hierna kan er worden gekeken naar een manier om de controle over de ademhaling volledig terug te krijgen.

Met de Controle Pauze (CP) meet je dus hoe gezond je ademhaling is. De CP is een gemakkelijk, betrouwbare en snelle test, die je zelf kan uitvoeren.

3.png

TRAINING ADEM JE FIT

DATA 2024 nog nader te bepalen

bottom of page