top of page

WISSELENDE NEUSGAT OEFENINGWisselende neusgat ademhaling, ook wel bekend als Nadi Shodhana of alternatieve neusgat ademhaling, is een ademhalingstechniek die afkomstig is uit de yogatraditie. Deze techniek heeft vele voordelen voor zowel het fysieke als het mentale welzijn.


‘Nadi Shodhana Pranayama’ is de volledige benaming van deze ademhalingsoefening. Nadi staat voor kanaal, Shodhana staat voor reinigen, en Pranayama betekent ademhaling. Deze ademtechniek helpt om het lichaam energetisch te reinigen. Dit klinkt misschien zweverig, maar ons lichaam heeft verschillende energiebanen (meridianen) die door ons lichaam

stromen. Deze energiebanen zorgen ervoor dat onze levensenergie Qi kan stromen.


De achtergrond van deze ademhalingstechniek ligt in de overtuiging dat elk neusgat verbonden is met een bepaalde energiestroom in ons lichaam. Het linkerneusgat staat voor de kalmerende, ontspannende energie (ida nadi), terwijl het rechterneusgat staat voor de activerende, stimulerende energie (pingala nadi). Door bewust te wisselen tussen deze twee neusgaten kan er balans worden gebracht in ons energiesysteem.


Bij wisselende neusgat ademhaling wordt er afwisselend door het linker- en rechterneusgat ingeademd en uitgeademd. Dit wordt gedaan door één neusgat dicht te houden met de duim of vinger terwijl er door het andere neusgat wordt ingeademd of uitgeademd. Vervolgens wordt er van kant gewisseld.


Uitleg Oefening :

  1. Ga ontspannen zitten in een houding die comfortabel is voor jou;

  2. Leg je linkerhand op je schoot en breng de duim en wijsvinger naar elkaar toe;

  3. Breng je rechterhand naar je gezicht en druk je rechterduim op je rechter neusvleugel;

  4. Terwijl je tegen de rechter neusvleugel drukt, adem je diep door je linkerneusgat in;

  5. Druk nu je rechter ringvinger tegen je linker neusgat en adem uit door je rechterneusgat;

  6. Adem weer in door je rechterneusgat terwijl je je linkerneusgat dicht gedrukt houdt;

  7. Wissel nu weer van neusgat door je duim op je rechterneusgat te houden en in te ademen door je linkerneusgat;

  8. Ga zo door voor minimaal 5 minuten lang. Probeer per ademhaling minimaal 5 seconden in- en uit te ademen voor het meest effectieve resultaat.


De voordelen van wisselende neusgat ademhaling zijn divers. Het kan helpen om de geest te kalmeren, stress te verminderen en de concentratie te verbeteren. Daarnaast wordt het ook gebruikt als een techniek om de energie in het lichaam in balans te brengen en het zenuwstelsel te harmoniseren.


Het is belangrijk om deze oefening rustig en ontspannen uit te voeren. Als je merkt dat het lastig is om door één neusgat te ademen, kun je ook beginnen met kortere oefensessies en geleidelijk aan opbouwen. Het beoefenen van wisselende neusgat ademhaling kan een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine voor een betere algehele gezondheid en welzijn.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page