top of page

10 VOORDELEN VAN NEUSADEMHALING


De neusademhaling is om verschillende redenen een betere ademhaling dan de mondademhaling.

Door middel van de ademhaling gaat er bij de mens ongeveer tien liter lucht per minuut naar de longen. In de neus bevinden zich neusharen die stofdeeltjes tegenhouden. Fijnere deeltjes zoals bacteriën, schimmelsporen of virussen blijven kleven in het slijm dat zich op de oppervlakte van neusholte, luchtpijp en bronchiën bevindt. Een tweede functie van het slijmvlies is het verwarmen en vochtig maken van de lucht. Daarnaast stroomt de lucht langs het reukslijmvlies en wordt dus tijdens de inademing gecontroleerd. De lucht gaat door de neus door de luchtpijp, bronchiën naar de longblaasjes.

De longen halen zuurstof uit de lucht en geven er koolstofdioxide aan af.


Mensen die door hun mond ademhalen krijgen ongeveer 60% minder zuurstof binnen dan mensen die door hun neus ademhalen. De kooldioxide verhouding blijkt bij neus ademhalers veel optimaler te zijn, waardoor het immuunsysteem krachtig ondersteund wordt. Tevens heeft de neusademhaling een positieve invloed op onze lichaamshouding, onze gemoedstoestand en de bloeddruk.


Hoe adem jij gedurende de dag?Door hier even bij stil te staan kun je voor jezelf bepalen of je vanuit gewoonte door je neus ademhaalt of dat je je mond open hebt staan en door je mond in- en uitademt.

Mocht je erachter komen dat je vaak door je mond ademhaalt, dan is het een leuke uitdaging om je lippen op elkaar te houden en door je neus in en uit te gaan ademen tijdens alledaagse bezigheden die niet teveel inspanning vergen. Door in rust de neusademhaling toe te passen versterk je al direct je immuunsysteem. Als het goed is voel je dit na een paar weken bewust toepassen tevens in een verhoogt energieniveau.


Tijdens de neusademhaling is het goed om je tong licht tegen je gehemelte aan te drukken voor een optimale verdeling van de mondspieren en -druk. In het begin zal het misschien wennen zijn, maar je inzet zal beloond worden door een algeheel energieker voelen en meer helderheid in je hoofd.


De werking van de neus is van groot belang voor het functioneren van het ademhalingssysteem. Logischerwijs omdat er lucht door naar binnen kan, maar dat is niet de enige reden! Het ademen door de neus heeft ten opzichte van ademen door de mond namelijk de volgende voordelen:10 voordelen van neusademhaling


1. De neus bevat kleine haartjes die als filter dienen, waardoor vervuilde stofjes zoals bacteriën en pollen tegen worden gehouden. De mond beschikt niet over een dergelijk filter, waardoor deze stofjes gemakkelijk en direct in de longen en ook in uw lichaam terecht kunnen komen.

2. De neus werkt ook als een soort natuurlijke luchtverwarmer. Omdat uw lichaam een aangename 37 °C is en de buitenlucht in Nederland daar vaak (ver) onder ligt, is die verwarming geen overbodige luxe. De neus verwarmd dus de lucht, voordat het in de longen komt.

3. De slijmvliezen in uw mond blijven vochtig wanneer u door uw neus ademt. Wanneer u door uw mond ademt, worden de slijmvliezen droog. Droge slijmvliezen kunnen leiden tot ontstekingen en slechte adem.

4. Neusademhaling zorgt voor reiniging van de kaak- en voorhoofdsholten, waardoor een betere luchtcirculatie mogelijk wordt. Een verbeterde luchtcirculatie heeft vervolgens weer een positieve invloed op de stemgeving.

5. Bij ademhalen door de neus slikt u gemiddeld 150 keer per uur. Dit gemiddelde is bij mondademhaling een stuk lager. Slikken is echter heel belangrijk voor het goed functioneren van uw oren. Elke keer als u slikt gaat de buis van Eustachius namelijk even open waardoor vocht uit en lucht in uw oor kan komen. Als u niet vaak genoeg slikt, kan er vocht in uw oor ophopen waardoor de kans op ontstekingen toeneemt.

6. Door neusademhaling is uw tong een stuk actiever dan bij mondademhaling. De tong heeft een reinigende werking op het gebit dus hoe minder beweging in uw tong, hoe meer kans bestaat op plakvorming en op tandbederf.

7. Snurken ontstaat in 75% van de gevallen door een geblokkeerde neusademhaling. Als u snurkt is de kans dus groot dat de oorzaak (en dus ook de mogelijke oplossing) in uw neus zit. In het geval van een geblokkeerde neusademhaling switcht u in uw slaap namelijk automatisch naar ademhaling door de mond. Hierdoor ontstaan trillingen achterin de keel, die het snurkgeluid veroorzaken.

8. De lucht dringt dieper door tot in de onderste lobben van je longen, hierdoor kan je in 1 ademhaling meer zuurstof opnemen en wordt de diepe buikademhaling geactiveerd, waardoor je meer in je natuurlijke ademhaling komt.


9. Neusademhaling vergemakkelijkt het produceren van stikstofoxide (NO), dit is een hele belangrijke stof, die er voor zorgt voor het optimale zuurstoftransport in je lichaam, doordat dit de open de aderen en bloedvaten opent. Het verlaagt dus je bloeddruk.


10. Een beter uithoudingsvermogen bij duursporten.

Neusademhaling werkt als een natuurlijke begrenzer. Zeker tijdens het sporten! Het bijna niet te doen om ‘over je grenzen’ te gaan; je moet wel wat gas terugnemen omdat je zo op een natuurlijke, gezonde manier de luchtinname vertraagt.Hoe verbeter ik mijn neusademhaling?


Er zijn dus genoeg redenen om door de neus adem te halen! Helaas is dit voor sommige mensen makkelijker gezegd dan gedaan en ervaren zij zowel overdag als ’s nachts de negatieve gevolgen. De vraag is dan ook: Hoe kan ik mijn neusademhaling stimuleren en/of verbeteren? Vaak is de oorzaak van mondademhaling te vinden in een obstructie in de luchtweg van de neus, bijvoorbeeld door verkoudheid of een allergie.


DÉ TIP om neusademhaling te trainen!


Ik geef je hieronder DÉ makkelijkste tip om te starten met het trainen van de neusademhaling.


Plak je mond af tijdens het slapen.

Het is misschien wel de eenvoudigste manier en de beste slaaptip die er is, simpelweg je mond dichttapen voor je naar bed gaat. De tape op je mond verplicht je door je neus te ademen, zelfs als je slaapt. Maar hoe dan...?Mond dichtplak tips:


Het is belangrijk om een huidvriendelijke tape te gebruiken, bijvoorbeeld pleistertape.

Je wilt natuurlijk niet de huid rondom je mond beschadigen.


Ik gebruik Micropore van 3M. Deze tap heb je in verschillende breedtes. Als je een partner hebt die flinkt snurkt, is de 5cm breed het beste. Daarnaast kun je eventueel ook gebruik maken van neuspleisters om de luchtweg in je neus goed open te houden. (daar heb ik zelf geen ervaring mee)

Je kunt de tape het beste verticaal plakken van net onder je neus tot over je kin

  • Vouw één van de uiteinden van de tape om (omslag) zodat deze makkelijker te verwijderen is de volgende dag.

  • Druk de tape stevig op je huid maar ga hierin niet te ver, want dan kun je ook met pleistertape je huid beschadigen

Als je merkt dat je toch wakker wordt zonder de tape op je mond geef dan niet op, als je dit volhoudt zul je zien dat je na verloop van tijd standaard door je neus zult ademen.

De meest voorkomende redenen waarom deze methode niet werkt zijn: vieze en stoffige slaapkamer, allergieën en een scheef tussenschot in je neus. De laatste reden is overigens vrij eenvoudig te herstellen met een simpele operatie.


Ook al lijkt het onbegonnen werk, je zal versteld staan hoe snel deze switch van mond- naar neusademhaling zal plaatsvinden.


Ben je gemotiveerd geraakt door dit artikel en je wilt starten met het mondafplakken, maar je hebt geen zin om uit te zoeken waar je de tape kan kopen?

Dan kan je hem ook bij mij bestellen.Ik heb ze op voorraad in verschillende breedtes.

Stuur me een mail, dan stuur ik je de informatie toe! En wil je weten welke oefeningen ook toepasbaar zijn, om je neusademhaling te stimuleren en hoe je je lichaam gezonder kan maken? Plan dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

400 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page